MMA•Grappling•Kempo

Istoria MMA

Mixed Martial Arts (pe scurt MMA), in traducere Arte Martiale Mixte, este un sport de full-contact care permite folosirea unei mari varietati de tehnici, alcatuit dintr-un complex de arte martiale traditionale si netraditionale, in cadre competitionale organizate,si in sali de antrenament pentru amatori. Regulile permit folosirea unor tehnici de lovire si de lupta corp la corp,atat din pozitia "in picioare" cat si la sol. Istoria recenta a MMA-ului isi are radacinile in competitiile de stiluri mixte organizate in Europa la inceputul secolului XX, in turneele de vale tudo organizate de familia Gracie in Brazilia incepand din 1920 si in competitiile inter-stiluri promovate in Japonia anilor 1970 de catre marele maestru Kanji "Antonio" Inoki. Daca competitii intersitluri au mai fost inregistrate in isotria moderna a sportului,amintind aici lupta dintre boxerul John L. Sullivan si luptatorul greco-roman William Muldoon, in America anului 1887 sau intalnirea dintre luptatorul italian Giovanni Raicevich si maestrul Akitaro Ono in 1893, cu pregatire specifica stilurilor Judo si Jujutsu, prima organizatie oficiala care imbina stilurile europene de lupta cu artele martiale asiatice apare in Anglia anului 1899, sub numele de Bartitsu.

Parintele MMA-ului sub forma din ziua de azi este insa Bruce Lee, marele maestru, actor, regizor si filozof chinez, care pune bazele conceptului de arta martiala mixta in cadrul sistemului sau Jeet Kune Do.Cuvintele sale "cel mai bun luptator nu este un boxer, karateka sau judoka. Cel mai bun luptator este cineva care se poate adapta la orice stil" pot fi considerate ca stand la baza acestui sport atat de popular din zilele noastre.

Termenul de Mixed Martial Arts a fost folosit pentru prima data de Jeff Blatnick, medaliat cu aur la olimpiada in proba de lupte greco-romane, comentator si mai apoi director al francizei UFC in fazele sale de inceput. Pe plan mondial, artele martiale mixte au cunoscut cea mai ampla si mai viguroasa dezvoltare dupa 1990, odata cu aparitia si dezvoltarea a numeroase francize, de la Pride FC in Japonia, la Cage Rage in Marea Britanie si pana la cea mai celebra si mai populara organizatie a momentului, Unlimited Fighting Championship in Statele Unite ale Americii.In ultimii ani, organizatii ca Elite XC, Affliction Entertainment, M-1 Global, Dream au fost prezente pe scena mondiala a acestui sport, inregistrand un nivel de popularitate din ce in ce mai ridicat, dar nereusind sa se ridice la nivelul de organizare si neputand concura la nivel de business cu gigantul american UFC.

REGULAMENTUL MMA

Odata cu raspandirea acestui sport la nivel mondial, regulile care il guverneaza s-au schimbat mult fata de momentele lui de inceput. Principalul motiv al acestor schimbari a fost preocuparea crescanda pentru sanatatea practicantilor sai, si dorinta de a scapa de eticheta aplicata initial acestui sistem de lupta, de "meciuri fara reguli, barbarice", si de a fi recunoscut pe plan international ca sport.

Printere cele mai importante schimbari a fost introducerea de clase de greutate, un lucru inexistent in perioada de inceput. Astazi, in forma sa moderna, MMA-ul are 9 astfel de clase:

categoria "musca" ,minus 57 de kilograme (flyweight - up to 125 pounds)

categoria "cocos", 58-61 kilograme (bantamweight - 126-135 pounds)

categora "pana", 62-66 kilograme (featherwieght - 136-145 pounds)

categoria "usoara", 67-70 kilograme (lightweight - 146-155 pounds)

categora "semimijlocie" 71-77 kilograme (welterweight - 156-170 pounds)

categoria "mijlocie" 78-84 kilograme (middleweight - 171-185 pounds)

categoria "semigrea" 85-93 kilograme (light heavyweight - 186-205 pounds)

categoria "grea" 94-120 kilograme (heavyweight - 206-265 pounds)

categoria "supergrea" peste 120 kilograme (super heavyweight - over 265 pounds)

Au fost de asemenea introduse manusi de mici dimensiuni, care nu acopera varfurile degetelor, pentru a stimula luptatorii sa isi foloseasca mainile pentru lovituri din pozitia "in picioare"si pentru a reduce accidentarile si taieturile provocate de lupta cu mainile goale. Meciurile au fost impartite in reprize, pentru a evita meciurile excesiv de lungi si lipsite de actiune, datorate incercarii luptatorilor de a-si conserva energia. Marea majoritate a luptelor profesioniste de azi au 3 reprize a cate 5 minute, cu meciurile care decid campionul unei categorii intinzandu-se pe 5 reprize a cate 5 minute. Unele organizatii interzic folosirea loviturilor de cot si a loviturilor de genunchi cand adversarul este cazut la pamant, sau cand are o mana sau un genunchi pe sol.

Sunt interzise loviturile in zona genitala, loviturile cu capul, muscaturile, introducerea degetelor in ochii adeversarului, agatarea de corzile ringului (pentru meciurile organizate in ring) sau de plasa de sarma (pentru meciurile organizare in cusca supranumita "octogonul").

Sportivi sunt obligati sa poarte "cochilia" de plastic destinata protectie zonei genitale si proteza care asigura dintii. Sunt optionale genunchierele, cotierele, gleznierele si bandajele pentru protectia incheieturii mainilor. Ca uniforma de lupta, majoritatea competitiilor de MMA restrictioneaza piesele de imbracaminte la un sort.

Incheierea luptei poate fi semnalizate de una dintre urmatoarele evenimente:

unul dintre luptatori sau reprezentantul acestuia renunta la lupta inainte de inceperea meciului (Forfeit)

amandoi luptatorii comit o violare a regulilor meciului, sau unul dintre oponenti nu poate continua lupta datorita unei accidentari survenite in urma unui procedeu accidental ilegal al adversarului (No Contest)

luptatorul bate cu palma pe sol sau chiar pe corpul adversarului,semnalizand ca nu mai vrea sau nu mai poate continua lupta,sau anunta acest lucru verbal (Tap-Out)

antrenorul unuia dintre luptatori arunca prosopul pe suprafata de lupta (Corner Stoppage)

judecatorul de ring decide ca unul dintre luptatori nu se mai poate apara suficient de bine ca sa isi protejeze sanatate si integritatea corporala (Technical Knockout - TKO)

unul dintre luptatori sangereaza suficient de abundenet ca sa nu isi mai poata exercita toate functiile fizice (Doctor Stoppage)

unul dintre luptatori nu respecta regulile luptei (Disqualification)

unul dintre luptatori este pus la pamant si in stare de inconstienta (Knockout - KO)

unul dintre luptatori este imobilizat de catre adversar la pamant si este pus in imposibilitatea protejarii propriei integritati corporale (Submission)

timpul alocat luptei sau reprizei de lupta expira (Decision)

STRATEGII DE LUPTA:

In general, strategiile de lupta din cadrul MMA-ului se incadreaza in trei categorii: tehnici de lovire (cu bratele sau cu picioarele), tehnici de doborare si tehnici de lupta la sol (fixari la sol, submisii la sol, secerari, doborari si aruncari)

In lumea complexa a acestui sport, un practicant trebuie sa se pregateasca intr-o varietate de stiluri si sa foloseasca o multitudine de tehnici destinate anularii punctelor tari ale adversarului si pastrarii eficientei de-a lungul intregii confruntari. De altfel, in marea majoritatea a salilor de antrenament destinate pregatirii luptatorilor de MMA activeaza antrenori specializati pe diferite stiluri de lupta, cu care sportivul se pregateste separat, pentru aprofundarea cunostintelor specifice.

Daca initial acest sport era destinat luptatorilor de performanta, datorita complexitatii si ansamblului foarte variat de tehnici si stiluri ce trebuiesc asimilate, evolutiile recente atat in filozofia si mai ales in metodele de pregatire, si raspandirea pe plan mondial a curentului MMA au oferit posibilitatea tuturor doritorilor sa pratice aceasta disciplina, la toate nivelele de competititvitate.

 

Sursa : http://www.natiuneamma.ro/