Muay Thai•Kick boxing•k1

Istoria Muay Thai

Muay Thai sau boxul thailandez, sport national thailandez, este un stil de lupta din categoria artelor martiale, care implica doar pumnii, picioarele, coatele si genunchii. Muay Thai, tradus mai larg înseamna modul de a lupta om la om fara arme al thailandezilor. În ultima vreme, termenul a dobândit o conotatie de “sport sângeros”, “lupta brutala” sau chiar “lupta fara reguli”, lucru destul de adevarat cu numai câteva generatii în urma.

Există multe surse istorice, dar toate au deficiente legate de exactitatea datelor, deoarece o mare parte din informatiile despre aceasta arta straveche de luptă cu mainile goale au fost pierdute sau arse în timpul războaielor ce au însângerat Tailanda de-a lungul secolelor. Cu mai mult de 1000 de ani în urmă, un soldat pe câmpul de luptă a fost dezarmat de catre inamici, dar lupta nu s-a terminat asa: tibia lui au devenit lancea cu care să se apere; bratele ridicate in fata erau două săbii pentru a proteja capul şi pumnii imitau forta loviturilor de sulita; cotul şi genunchiul au fost folosite ca securi de război; piciorul ca o săgeată sau un cutit ascutit pentru a lovi mai multe puncte vulnerabile ale inamicului.

Fiecare parte a corpului a fost o armă, în conformitate cu conceptele artei tailandeze martiale cunoscute sub numele de Muay Boran şi mai apoi de Muay Thai. Cel mai cunoscut termen este Mai Si SOK, care devine PAHUYUTH in epoca Ayudhya (1350-1767), dupa care apare Muay Thai-ul in mijlocul epocii Rattanakosim (de la sfârşitul anului 1700 până în prezent). Numele de Muay Thai incepe sa fie folosit odata cu schimbarea denumirii tarii din Siam in Tailanda. Primul mare razboinic al acestui stil a fost Chao Phra SRI SANPETCH VIII, rege al Krung XXIX Sri Ayutthia, numit" Regele Tigru "şi care a devenit celebru cu numele de Buddha Phra Chao SWA pentru agresivitatea pe care o arata în timpul luptelor sale.

Originile muay thai

Fără îndoială originea acestei arte e legate de istoria poporului tailandez, deşi sursele indica două ipoteze, una in care se vorbeste despre intrarea călugărilor chinezi în valea Chao Phraya, când au fost forţaţi să emigreze pentru a extinde China, iar alte de faptul că a existat deja in momentul intrarii calugarilor chinezi tocmai pentru a le permite bastinasilor sa se apere de invazii dezvoltand aceasta arta teribila de luptă. Putini dintre fanii de azi aia cestui stil stiu că a existat un manual istoric ethnic care inca se poate găsi în librăriile din Tailanda, rescris pentru a fi cat mai accesibil culturilor occidentale. CHUPASART e reproducerea primului manual stravechi ce initiaza formarea tehnică a razboinicilor tineri care vor să se apropie de Muay Thai. Muay Thai a fost si este considerata in continuare Arta Regilor. De aceea invingatorul este întotdeauna iubit si tratat ca un rege pentru punerea in practica a acestei arte. In timpurile stravechi legea cerea ca cei care l-au atins fizic pe rege sa fie executati pentru aceasta ofensa. Unul dintre regi a decis sa paraseasca incognito palatul regal si sa ajunga intr-un oras oarecare din regat; aici l-a intalnit pe campionul local, pe care a reusit sa il faca KO. A continuat apoi să umble si sa se infrunte cu mai mulţi oponenţi indiferent de greutatea lor, până când i-a invins pe toti. S-a dorit ca aceasta arta sa devina populara si sa fi practicata nu numai pentru formarea profesională, dar si pentru a promova o filozofie de viata. Ea s-a raspandit in intreaga tara prin intermediul soldatilor intorsi acasa, si a turneelor locale organizate de acestia. În timpul domniei lui Rama V, aceasta arta a devenit sport naţional şi se spune că regele a avut o echipa formata din cei mai buni si mai promitatori campioni, care au participat în diferite Competitii Nationale, chiar monarhul fiind cel care ii selectiona dintre restul luptatorilor.

Odata cu domnia regelui Rama VI la inceputul anilor '900 au fost introduse ringurile propriuzise, ca si corzile şi măsurare mult mai exacta a timpului de lupta.Cel puţin in ultimii 30 de ani, în Tailanda, toate canalele de televiziune naţionale transmit în fiecare săptămână turnee live, care sunt urmarite de milioane de telespectatori. Până în 1920 a fost chiar o disciplina obligatorie in toate scolile publice, dar numărul mare de accidente în rândul studenţilor a determinat mutarea ei în şcoli private şi in sali de pregatire specializate. Deşi cei mai buni sportivi erau în armată, şcolile private au fost cele care au contribuit decisive la îmbunătăţirea acestei discipline pe parcursul timpului, devenind coloana vertebrală si ridicando la statutul ei ca "cele mai spectaculoasa si devastatoare” din sportul de ring in intreaga lume. In mod oficial, Regele Tigru a fost primul care a introdus echipamente de protecte specifice timpului respectiv, din par de cal, inlocuite in timp cu franghii de canepa si fase din bumbac, pe care erau lipite fragmente de sticla pentru a mari daunele cauzate de loviturile luptatorilor. In timp, s-a ajuns la folosirea unei scoici sau a scoartei de copac pentru a proteja zona genitala. Istoricii sustin ca pana in anul 1930 era perfect legal sa iti lovesti adversarul cu picioarele, cu coatele si cu genunchii chiar si in organele genitale.

Ulterior regulile s-au modificat, au fost introduse manusile de box si s-au organizat lupte pe anumite categorii de greutate, iar confruntarile au fost limitate la 5 runde de cate trei minute, pentru a contribui la raspandirea pe scara cat mai larga a acestui sport si pentru a ii da un caracter modern. Epoca de Aur a Muay Thai-ului a inceput atunci când aceasta a explodat pe scena internationala, după Al Doilea Război Mondial, cand s-au si construit principalele arene de lupta din lume, in Bangkook: RAJADARMNERM şi LUMPINI, stadioane capabile sa găzduiasca numai pentru Muay Thai mai mult de 8000 de spectatori.

 

Sursa : http://www.natiuneamma.ro/